ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Χωρίς σχέδιο το click away: Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να το υποστήριξουν

 


Ανεφάρμοστο για τα μικρά καταστήματα φαίνεται ότι είναι το click away που επιτράπηκε για την λειτουργία του λιανεμπορίου καθώς οι περισσότερες τοπικές αγορές δεν διαθέτουν τους αναγκαίους εξωτερικούς χώρους για παραδόσεις παραγγελιών.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στον εμπορικό κόσμο οι ανακοινώσεις με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω της μεθόδου του click away καθώς είναι ανεφάρμοστη για τα μικρά καταστήματα . Οι περισσότερες τοπικές αγορές δεν διαθέτουν τους αναγκαίους εξωτερικούς χώρους για παραδόσεις παραγγελιών, το ίδιο πρόβλημα, υφίσταται, άλλωστε ακόμα και στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης «ολοκληρωτική καταστροφή» την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι τουλάχιστον 150.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μέχρι τον Ιούνιο. «Είμαστε υπέρ να εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις αλλά αυτό απαιτεί χρόνο. Το click away που βοηθάει, η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πάνω από το 10% των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας στον Alpha 98,9 και συνέχισε: «στην επιχειρηματικότητα υπάρχουν κλάδοι που ο τζίρος τους αυτής της περιόδου φτάνουν στο 30-40% του τζίρου της χρονιάς. Αυτές μένουν κλειστές και μάλιστα υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν παραγγείλει δώρα για τα Χριστούγεννα τα οποία δεν θα μπορέσουν να τα πουλήσουν τον Γενάρη. Μιλάμε για μια ολοκληρωτική καταστροφή. Στην ήδη πολύ μεγάλη ζημιά της οικονομίας προστίθεται μια νέα ζημιά που θα αποτιμηθεί το επόμενο διάστημα, από τον Γενάρη ως τον Απρίλη και θα είναι πολύ παραπάνω από αυτό που φάνηκε στην αρχή».


«Στην Ελλάδα από το σύνολο των 850.000 επιχειρήσεων μόνο 15.000 έχουν eshop και μόνο οι 7.000 από αυτές λειτουργούν» είπε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφορικά με το click away. Παράλληλα εκτίμησε ότι η λύση του click away είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, κατά των μικρών.

Για το πόσος επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο: «Όταν η Κομισιόν λέει ότι το 50% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη δεν θα αντέξει, δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, αν δεν αποφασίσεις να το στηρίξεις αυτό το κομμάτι, τότε δεν θα αντέξει ως τον Ιούνιο. Η αρχική μου εκτίμηση είναι ότι 150.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα είναι σε υψηλό βαθμό επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, καθώς έχασαν το 78% των εσόδων τους. Για τις θέσεις εργασίας, αυτό που θα αποτυπωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, γιατί σήμερα αυτός που παίρνει και 200 ευρώ φαίνεται εργαζόμενος, άρα όταν σταματήσει το επίδομα θα είναι η ανεργία πολύ μεγαλύτερη από ότι εμφανίζεται».

«Συμπληρωματικό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς» χαρακτήρισε το μέτρο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ.


Ο Στ. Καφούνης εκτιμά ότι «μόνο το «10% των επιχειρήσεων θα μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο», ενώ εκτιμά ότι είναι ανεφάρμοστο στα χιλιάδες συνοικιακά καταστήματα.


Θεσσαλονίκη: Οχτώ στις δέκα δεν μπορούν να υποστηρἰξουν το click-away


Την εκτίμηση ότι πάνω από οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 85%) δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το click-away, καθώς δεν διαθέτουν διαδικτυακή παρουσία, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, επικεφαλής και της Ομοσπονδίας Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γνωστοποιεί παράλληλα ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί ο ΕΣΘ, με στόχο ακριβώς να προσφέρει διαδικτυακή παρουσία σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν e-shop, αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο, μετά από καθυστερήσεις που σημειώθηκαν λόγω των lockdown.


Αναλυτικότερα, με αφορμή την απόφαση που ανακοινώθηκε το πρωί, για λειτουργία του λιανεμπορίου με click-away (σ.σ. προπαραγγελία και μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας του) ώς τις 7 Ιανουαρίου, ο κ.Φιλιππίδης υποστηρίζει πως «σήμερα μόνο το 15% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης έχει τεχνολογικά τη δυνατότητα να υποστηρίξει το click-away», άρα πάνω από οκτώ στις δέκα δεν θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν, στερούμενες τον όποιο γιορτινό τζίρο. «Για τις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, ο μήνας των εορτών, ο Δεκέμβριος, απέφερε το 15%-20% του ετήσιου τζίρου. Για τα παιχνιδάδικα μέχρι και το 80% του κύκλου εργασιών κάθε χρονιάς, ενώ για καταστήματα εποχιακών ειδών ήταν προφανώς το απόγειο του έτους» επισημαίνει.


Μέχρι και το Jumbo ανακοίνωσε ότι δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές


Η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών, διακόσμησης και ειδών σπιτιού, Jumbo, λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα και του Άδωνι Γεωργιάδη, ανήρτησε στον ιστότοπό της ανακοίνωση πως δεν δύναται να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις για παραλαβή εμπορευμάτων από τα καταστήματά της.


ΠΗΓΗ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.

“Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”. ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ

“ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.” ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ. Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ


ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ:
https://www.facebook.com/esy.keratsiniou

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr

Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36
18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΤΗΛ:2121049581-6934826634
esy.keratsiniou@gmail.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια