ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Κολοσσιαίο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ! - «Μπορεί και 10 τρισ.κ.μ.» λέει η PSG

 


Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανέρχεται από 6 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αν και η νορβηγική PSG υποστηρίζει ότι η δυναμικότητα του κοιτάσματος είναι 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, το 60% του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zor που υπολογίζεται στα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η δυναμικότητα στο βυθοτεμάχιο 10 (κοίτασμα «Γλαύκος») της κυπριακής ΑΟΖ! 

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου στο κοίτασμα «Γλαύκος», στο οποίο η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, τον Μάρτιο του 2019, υπήρξαν εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της Qatar Petroleum International Upstream LLC.

Το ζήτημα είναι ότι οι έρευνες καθυστερούν λόγω των τουρκικών απειλών. Το γεωτρύπανο έπρεπε να είχε μπει στο κοίτασμα από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην δική της ΑΟΖ! 

Σήμερα έλαβαν οι ίδιες εταιρείες (ExxonMobil Exploration and Production Cyprus -Offshore- Limited, διαχειρίστρια, ποσοστό 60% και Qatar Petroleum International Upstream LLC ποσοστό 40%).) άδεια ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία και για το βυθοτεμάχιο 5.

Η κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνα Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των εκπροσώπων της αδειούχου κοινοπραξίας, των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, καθώς και αξιωματούχων του Κράτους, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκ μέρους της κοινοπραξίας, το Συμβόλαιο υπέγραψαν ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο διευθυντής της Qatar Energy για Διεθνείς Δραστηριότητες Παραγωγής και Έρευνας (International Upstream and Exploration) Ali Al-Mana.

Το ερώτημα πλέον είναι όχι μόνο το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία που έστειλε φρεγάτες ακόμα και για το «Nautical Geo», αλλά και το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα. 

Είναι γεγονός ότι αντισυτμβαλλόμενος με την Κύπρο δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και το κράτος του Κατάρ το οποίο έχει μεταβληθεί σε τουρκική αν όχι, αποικία, αλλά πάντως σε μια τεράστια βάση.

Η Τουρκία το έσωσε το 2015 από την  σαουδαραβική εισβολή και η Ντόχα δεν το ξεχνάει αυτό. 

Τώρα πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; Μήπως υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για την από κοινού αξιοποίηση του κοιτάσματος; Kατι που τους βολεύει όλους;

Πηγή: defencenet.gr   pronews.gr


ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.

 

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.


ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ:


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:


Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36
18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΤΗΛ:2121049581-6975603117
esy.keratsiniou@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια