ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

“ΣΥΝΕΡΓΟΣ” ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

 (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)


Σάλος έχει ξεσπάσει για το θέμα της «αρχαιολογικής συλλογής» της οικογένειας Μητσοτάκη για την οποία, όπως γράψαμε από την Παρασκευή, ο Κούλης επισκέφθηκε το νέο αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων προκειμένου να κάνει ένα ακόμη επικοινωνιακό «σόου»…

arxaia

Μπορεί μάλιστα τα πετσωμένα και εξαγορασμένα μέσα ενημέρωσης να προσπάθησαν να εμφανίσουν το όλο θέμα με αβανταδόρικη διάθεση για τον Κούλη και σα να μην τρέχει τίποτε, αλλά τελικά όλο αυτό γύρισε μπούμερανγκ επαναφέροντας την επιφάνεια το μεγάλο –και …θαμμένο- σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας της οικογένειας Μητσοτάκη. Ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα του ίδιου του Κούλη αφού αυτή η συλλογή είναι καταχωρημένη από τον πατέρα του ως «Συλλογή αρχαιοτήτων Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη». Μια συλλογή για την οποία με θράσος η Μαρίκα Μητσοτάκη είχε πει σε μια συνέντευξη της: «Αυτές δεν είναι ερωτήσεις. Τα έβρισκε η γιαγιά μου που έσκαβε τα χωράφια…»

Την Παρασκευή το βράδυ το ζεύγος του Κούλη και της Μαρέβας μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη και με όλους τους παρατρεχάμενους πήγαν να «θαυμάσουν» …συγκινημένοι, όπως δήλωσαν, τα εκθέματα που έχουν μεταφερθεί από το παλιό στο νέο Μουσείο το οποίο άνοιξε και για το κοινό από την επομένη ημέρα. Κανονικά, όπως τονίσαμε ήδη, θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί ένας εισαγγελέας και να τους πιάσει ως κανονικούς κλεπταποδόχους αν μη τι άλλο. Μάλιστα τώρα έχει προκύψει και ένα δεύτερο σκάνδαλο διότι όπως έγινε -από τους …ίδιους του κυβερνητικούς τσανακογλείφτες γνωστό- μαζί με τα παλιά ευρήματα της συλλογικής Μητσοτάκη υπάρχουν πλέον και νέα. Όπως αναφέρουν «η έκθεση αποτελείται από 3.500 αντικείμενα, εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά». Άρα, και με δεδομένο ότι απαγορεύεται να έχουν ιδιώτες στην κατοχή τους αρχαία, όλα αυτά τόσο χρόνια τα περίπου 1.000 νέα αντικείμενα …πού βρίσκονταν; Ποιοι τα είχαν;

Η αρχαιοκαπηλία είναι καραμπινάτη. Πρώτος την είχε καταγγείλει από το 1991 ο Ηρακλειώτης αρχαιολόγος, Αντώνης Βασιλάκης παρουσιάζοντας και φωτογραφίες: “Το 1979-1980 έγινε μεγάλη αρχαιοκαπηλία στο προανακτορικό νεκροταφείο (3000-1800 π.Χ.) της Μονής Οδηγήτριας στα Αστερούσια. Η υπηρεσία ξεκίνησε ανασκαφή μετά την αρχική σύληση, αλλά τη διέκοψε λόγω χειμώνα. Η λαθρανασκαφή επαναλήφθηκε το χειμώνα και την άνοιξη του 1980. Τον Ιούλιο επαναλήφθηκε η ανασκαφή. Τα αρχαία της αρχαιοκαπηλίας κατέληξαν στη Συλλογή του Μητσοτάκη στα Χανιά. Αργότερα «δωρίστηκαν» στο Μουσείο Χανίων…».

Εικονα 6 Εικονα 7

Παλαιότερα, υπήρχε το παραμύθι ότι διάφοροι λεφτάδες και επώνυμοι που έπαιρναν αυτά τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας το έκαναν για να τα …σώσουν προκειμένου να τα σώσουν για να μην πουληθούν στο εξωτερικό. Όμως και νομικά αυτό το τερτίπι έληξε αφού χαρακτηρίστηκαν σκέτοι διεθνώς, οριστικά και τελεσίδικα, σκέτοι κλεπταποδόχοι όσοι ιδιώτες βρίσκονται να έχουν στη κατοχή τους με οποιοδήποτε τρόπο τέτοια αντικείμενα. Εξάλλου σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο του ελληνικού κράτους από το 1834, όλες οι αρχαιότητες στην Ελλάδα αποτελούν ξεκάθαρα κρατική ιδιοκτησία…

Το θέμα αρχικά είχε σκάσει όταν …πλαγίως το Μουσείο Γουλανδρή πήγε να «νομιμοποιήσει» τα κλεμμένα από τον Μητσοτάκη οργανώνοντας -το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- το φθινόπωρο 1992 « έκθεση της Συλλογής Κ. & Μ. Μητσοτάκη».Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το Μουσείο Ηρακλείου « να συνεκτεθούν και όσα αντικείμενα προέρχονται από τον ίδιο τάφο και βρίσκονται εκεί».

vlazaki-vasilakis.

Η απάντηση του αρχαιολόγου Βασιλάκη ήταν καταπέλτης: «Τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων από την Οδηγήτρια που εχουν περιέλθει στη Συλλογή πρέπει εμείς να τον πληροφορηθούμε, αντι να διαρωτώνται ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αντικειμένων απο την ίδια θέση που βρίσκονται στο Μουσειο Ηρακλείου. Ακόμη διαρωτώμαι μήπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων αντί να απαντήσει απευθείας πρέπει να παραπέμψει το θέμα στην Κεντρική Υπηρεσία […] γιατί τα αντικείμενα που βρίσκονται στη Συλλογή είναι προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας στο ταφικό συγκρότημα, που έγιναν στο διάστημα Νοέμβριος 1979-Μαιος 1980, αλλά ίσως και πριν».

Τελικά η έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή έγινε χωρίς να παραχωρήσει αντικείμενα το μουσείο Ηράκλειου, ακολούθησαν οι εκλογές του 1993, ο Μητσοτάκης έπεσε και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχημάτισε επιτροπή για να διερευνήσει αν όντως η συλλογή Μητσοτάκη περιλάμβανε αρχαία από τον τάφο της Μεσαράς. Τότε βρέθηκαν και τα τα αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ήταν μια χρυσή ταινία, η οποία ήταν η μισή στο μουσείο και υπόλοιπό της στη συλλογή Μητσοτάκη. Κατά σύμπτωση μάλιστα ένα από τα μέλη της επιτροπής εκείνης που τεκμηρίωσε το σκάνδαλο της «Αγίας Οικογένειας» ήταν , ως μέλος της εφορείας Χανίων, η αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη. Είναι αυτή την οποία το 2017 που ήταν γεν. γραμματέας στο υπ. Πολιτισμού, είχε στοχοποιήσει προσωπικά ο Κούλης -προσπαθώντας να την εκδικηθεί αναδρομικά- ότι εμπόδιζε την περίφημη « επένδυση» του Λάτση στο Ελληνικό.

FQenYiAXwAYEnD8

Σε μία από τις πιο μεγάλες αλλαξοκωλιές των κατά τα λοιπά δύο «θανάσιμων αντιπάλων», ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε ως πρωθυπουργός να την χαρίσει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αν και το σκάνδαλο ήταν καραμπινάτο και τεκμηριωμένο πλήρως. Έτσι δεν προχώρησε η δίωξη κανενός και ύστερα από πολλά παζάρια έγινε τελικά ο εξής «συμβιβασμός» το 2.000: Ο Μητσοτάκης δέχτηκε να δωρίσει τη συλλογή του στο κράτος, κρατώντας 27 στοιχεία μόνο για να διατηρήσει την άδεια του συλλογέα και η συλλογή να εκτεθεί σε ιδιαίτερο χώρο του μουσείου Χανίων με επιγραφή «Συλλογή Μητσοτάκη», καθώς η συλλογή από τότε είναι στο όνομα του ίδιου, της Μαρίκας και Κυριάκου. Κανονικά δεν θα έπρεπε να ονομάζεται “συλλογή Μητσοτάκη,” αλλά “κατασχεθέντα εις χείρας αποδέκτη προϊόντων αρχαιοκαπηλίας”. Το άκρον άωτον της αλλαξοκωλιάς ήταν ότι σε εκείνα τα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θ. Πάγκαλος και ο Εύαγγ. Βενιζέλος που μόλις είχε αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σημίτη….

Ύστερα από όλα αυτά, πάντως αν ο Κούλης δεν ήταν …κούλης θα φρόντιζε να μην μπλέκει το όνομά του με αυτή την βρώμικη ιστορία και τουλάχιστον να μην την «θυμίζει». Αυτό που κατάφερε τώρα όμως είναι να συνδεθεί με την αρχαιοκαπηλία της οικογένειάς του και μάλιστα ο ίδιος μόνος του μας ζητάει να τον ταυτίσουμε!

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό

Έλα να διοικήσεις Ε.ΣΥ.! Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!: Αναγγελία της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ:


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36
18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΤΗΛ:2121049581-6975603117
esy.keratsiniou@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια